Week 6
Door: Sofie
Blijf op de hoogte en volg Sofie
12 November 2012 | Portugal, Olhão
Week 6 zit erop. De tijd vliegt voorbij, echt ongelofelijk hoe snel de dagen omgaan! Mijn agenda is deze week dan ook goed gevuld geweest. Deze week ook voor de eerste keer in 6 weken kunnen strijken, big shame on me!!! Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat het appartement soms een puinhoopje is, maar degenen die mij kennen, hadden niet anders verwacht denk ik:D
Deze week eigenlijk vooral veel gewerkt in tegenstelling tot de voorbije weken. Het regent veel, dus dan zijn er ook meer kinderen die hun weg naar de organisatie vinden.
Deze week heb ik ook mijn eerste moeilijkere situatie op het werk gehad. Het meisje van 11 dat niet kan lezen of schrijven (waar ik het in mijn vorig bericht over had) bleef naar mij toekomen. Maar ik vond het heel moeilijk om met haar te werken/communiceren omdat ik niets van haar weet. Dus in België zou het de normaalste zaak zijn om gewoon de achtergrond te achterhalen en daarop te baseren. Ik ging dus naar de collega’s om dat te vragen. En ik stond versteld dat niemand mij exact kon vertellen welke ‘aandoening’ dat meisje heeft. Hun antwoord was dat de school dat wel zou weten. Dus ik had zoiets van jeh vraag dat dan na zodat ge fatsoenlijk met dat meisje kunt werken. Ik was dus eigenlijk echt gefrustreerd, want dat meisje zit vaak heel alleen omdat ze niet mee kan doen met de anderen en ik heb het gevoel dat ze niet genoeg naar haar omkijken. Dus die middag heb ik de hele dag met een lang gezicht daar rondgelopen. Maar eenmaal thuisgekomen, had ik zoiets van dat ik misschien toch verkeerd gereageerd heb t.o.v. de collega’s en dat ik moet accepteren dat het systeem in Portugal anders is. In België is de hulpverlening nu eenmaal sterk (in mijn ogen). En ik ben hier ook 'maar' vrijwilliger! Maar hoe dan ook, ik heb mij voorgenomen om elke dag iets te ondernemen met dat meisje, al is het maar een half uurtje (want ze kan zich niet lang focussen).
Voor de rest heb ik al veel Engelse lesjes moeten geven. Bij sommigen is dat heel moeilijk omdat ze geen woord Engels spreken, bij anderen gaat het dan weer iets vlotter. Moeilijkheid is wel dat er geen afspraken gemaakt kunnen worden: de meeste jongeren komen dus naar de organisatie wanneer het voor hen uitkomt. Soms komen ze dus met 5 op hetzelfde uur en dan is het vervelend om tegen de helft te moeten zeggen dat ik geen tijd heb om hen Engelse les te geven. Ik ga dus proberen om volgende week een groot papier op te hangen met een tijdschema waar ze hun naam kunnen neerschrijven bij een bepaald uur. En als ze dan niet komen, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Ik sta er wel van versteld hoe gemotiveerd ze allemaal zijn om Engels te leren.
Maandag en dinsdag hebben we ook 2 couchsurfers gehad. Echt 2 fijne dagen met die meiden gehad.
Wat het weer betreft, dat is hier echt raar. Het ene moment regent het super hard en 10 minuten later schijnt de zon vollebak en kunnen we een t-shirt aandoen. Niet gek dat mijn kamer dus vol kleren ligt met de hele tijd te wisselen. Daardoor ben ik vorige week wel heel erg verkouden geweest. Maar gelukkig helpt de Lithouwse thee (gember met citroen) er mij bovenop:D
In het weekend is Ginvile naar Sevilla geweest ( zij heeft daar wat vrienden omdat ze vorig jaar op Erasmus is geweest in Valencia ). Ik kon niet mee omdat ik al een weekendje Olhos D’agua gepland had. Maar in de lente heb ik al gepland om met haar naar daar te gaan. Voor de rest ligt al vast dat ik eind november een weekje naar Lissabon ga voor de ‘ On Arrival Training’ voor Europese vrijwilligers. En als er nog een plaatsje vrij is voor mij, ga ik misschien de week daarvoor 4 dagen naar Braga. Maar dat is nog niet zeker! En ik heb mij kandidaat gesteld om in Januari 5 dagen naar een internationale uitwisseling, georganiseerd door het Finse Nationale Agentschap, te gaan ( in VILA DA MARMELEIRA – PORTUGAL). Midden december weet ik of ik geselecteerd ben of niet. Ik vind het super dat er zich zoveel kansen voordoen om deel te nemen aan deze dingen, en daar komt bij dat het allemaal gratis is: Gotta love EVS;).
Vandaag ook het derde envelopje opengedaan van mijn beste vriendinnetjes ( Voor elke maand hebben ze een envelop gemaakt met een lief gebaar in ). SUPER LIEF EN ORIGINEEL DEZE MAAND MEIDEN! Alweer iets om op mijn nachtkastje te zetten.
Até a próxima!
xxx
12 November 2012 - 13:06
Sofie Vincken:
Oeps typfoutjeee
'Dus die middag heb ik de hele tijd met een lang gezicht daar rondgelopen.'